La jurisprudència en les participacions preferents

Darrerament els mitjans de comunicació s’estan fent ressò d’algunes sentències que recentment s’han dictat en matèria de participacions preferents. Vist així, dóna la sensació que aquest sigui un problema nou, i que les poques sentències que s’han donat a conèixer siguin igualment inèdites.

La realitat, però, és que el problema de les participacions preferents és una cosa que ja ve de lluny, encara que hagi explotat de manera massiva fa pocs mesos, després que la CNMV obligués a fer transparent el valor de cotització d’aquests productes. Igualment el tractament judicial d’aquest producte també ve de lluny, tot i que actualment estem parlant de títols emesos i comercialitzats per bancs i empreses espanyols, mentre que anteriorment, el problema es referia més aviat a emissions efectuades per bancs i empreses estrangeres. Cal deixar molt clar, però, que el problema és exactament el mateix.

Ens referim a participacions preferents i obligacions emeses en la seva major part per bancs estrangers com Deutsche Bank, Landsbanki, Kaupthing Bank i Lehman Brothers, entre d’altres, però que van ser comercialitzades per entitats financeres locals.

En qualsevol cas, la principal premissa és que es tracta de productes complexos i de risc comercialitzats en la seva major part a persones amb un perfil minoritari o no adequat, és a dir, amb pocs coneixements o experiència en matèria financera i, més important encara, sense oferir l’adequada informació sobre les característiques i riscos del producte en qüestió.

En la gran majoria de casos, el resultat d’aquest tractament judicial -tramitat per la via civil- ha estat la declaració de nul · litat o de resolució dels contractes, el que comporta el dret a rescatar el 100% de la inversió, més els interessos legals del capital dipositat des de la data del càrrec en compte, a més d’una condemna en costes imposada a l’entitat bancària comercialitzadora, si bé amb el deure de retornar el cupó o interessos percebuts.

De la nombrosa jurisprudència de jutjats i audiències provincials existent al respecte, destaquem, per la seva interessant argumentació, algunes de les resolucions ja dictades.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s