L’Audiència Provincial de Barcelona ratifica la condemna a Caixa Penedès per la comercialització d’un swap

L’entitat financera haurà de retornar els prop de 29.000 € que una empresa va pagar com a conseqüència de la subscripció d’un swap hipotecari. El Tribunal considera que Caixa Penedès va incomplir l’obligació d’avaluar correctament la idoneïtat del producte que oferia al seu client.

Més de 200.000 empreses i clients particulars a tot l’Estat espanyol es troben afectats per la contractació de swaps hipotecaris o collars bonificats, productes financers complexos i de risc que, en molts casos, van ser oferts per les entitats financeres sota la falsa aparença d’assegurances contra possibles pujades de l’Euribor que afectessin el càlcul dels interessos de préstecs hipotecaris.

Malauradament, la comercialització d’aquests swaps no sempre va respectar l’obligació d’informar al client que la suposada protecció contra la pujada de l’Euribor tenia com a contrapartida la generació de forts pagaments en cas que l’Euribor en comptes d’incrementar-se, experimentés disminucions. Justament el que va succeir tan aviat com bancs i caixes van concloure l’any 2008 la campanya més intensa de comercialització de swaps i collars entre els seus clients.

La sentència de l’Audiència

En el cas de l’empresa que avui ens ocupa, el Tribunal barceloní ha instat a l’anul·lació del contracte i la devolució dels imports ocasionats pel swap de Caixa Penedès en considerar que l’entitat no va oferir tota la informació necessària sobre els riscos que comportava la contractació del producte. Denuncia que el propi contracte de subscripció incloïa una clàusula impresa on Caixa Penedès feia constar que el client no havia facilitat la informació necessària sobre el seu propi perfil per poder determinar si el producte ofert s’ajustava a les seves necessitats financeres, exonerant-se a si mateixa de tota responsabilitat sobre els perjudicis causats pel swap. L’Audiència Provincial considera intolerable la inclusió d’aquesta clàusula per no respectar el principi d’individualització que ha de regir el procediment de valoració de la idoneïtat.

Els swaps com a precedent

La batalla jurídica que des de fa anys es desenvolupa als tribunals arran de swaps, collars, IRS i altres productes d’anàlogues característiques ha anticipat en molts aspectes la crisi de les preferents que actualment ens afecta. Així, les sentències que de forma molt majoritària han condemnat les entitats financeres per la comercialització irregular d’aquests productes empren arguments que serveixen també per descriure les males pràctiques de bancs i caixes a l’hora d’oferir als seus clients participacions preferents i deute subordinat. Aquest és el cas, per exemple, de la manca de transparència sobre la veritable naturalesa del producte ofert, la negligència a l’hora d’avaluar els riscos i el perfil del client o la possibilitat de que el producte en qüestió generi pèrdues inicialment no previstes.

No és gens estrany, doncs, que els tribunals recordin tot sovint en les seves sentències, tal i com ha fet en aquest cas l’Audiència Provincial, que “la llei és molt rigorosa a l’hora d’establir les exigències de seguretat en el procés de formació de la voluntat” que ens ha de portar a l’adquisició d’un determinat producte bancari.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s